Karaman İl Koordinatörlüğü

KIRSAL YATIRIMLARA 1,5 MİLYAR LİRALIK HİBE PAKETİ


Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "IPARD 2 kapsamında 5. başvuru çağrısıyla toplam 250 milyon avro, yani 1,5 milyar liralık hibe paketini üreticimize, yatırımcımıza sunuyoruz." dedi.
Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen “IPARD II-5. Başvuru Çağrısı Tanıtım Programı”nda yaptığı konuşmada, IPARD Programı kapsamında TKDK aracılığıyla son 7 yılda toplam 14 bin 500 projeye yaklaşık 4 milyar lira hibe desteği sağlandığını söyledi.
Bu hibeler sayesinde kırsal alanlarda 10 milyar lira tutarında yatırım yapıldığını anımsatan Pakdemirli, şöyle konuştu:
“Bu yatırımlarla 60 bin yeni istihdam oluştu. IPARD yatırımlarında vergi muafiyeti de söz konusu. Bu muafiyetin yatırımcıya önemli bir katkı sağladığını özellikle ifade etmek istiyorum. Kırsaldaki üreticimizin ve girişimcimizin her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha güçlü şekilde gösteriyoruz. IPARD 2 kapsamında 5. başvuru çağrısıyla toplam 250 milyon avro, yani 1,5 milyar liralık hibe paketini üreticimize, yatırımcımıza sunuyoruz. 250 milyon avro çağrı bütçesinin yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25'i ulusal kaynaktan oluşuyor. Bu hibe paketiyle hayvancılık yatırımlarına 170 milyon avro yani 1 milyar lira, yeni işletme kurulumuna yüzde 40, mevcut işletmelerin modernizasyonuna da yüzde 50 hibe verilecek. 250 milyon avronun 80 milyon avrosu yani yaklaşık 500 milyon lirasını işleme ve pazarlama yatırımları için kullanacağız. Yatırıma göre değişmekle birlikte et ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile kesimhane yatırımlarının 3 milyon avroya kadar olan kısmını, süt toplama merkezlerinin kurulumuna yönelik yatırımların 1 milyon avroya kadar olan kısmını, meyve-sebze soğuk hava deposu ve paketleme yatırımlarının 1 milyon 250 bin avroya kadar olan kısmını, su ürünleri işleme ve pazarlama yatırımlarının ise 1,5 milyon avroya kadar olan kısmını destekliyoruz.Projelerini hazırlamaları için üreticimize de 3 ay süre veriyoruz. Çobanın gönlü olursa, tekeden süt çıkartır."
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, TKDK destekleriyle Aydın’da yapılan yatırımları ziyaret ettiğini ve çok önemli başarı hikayelerinin bulunduğunu vurgulayarak, tarım kenti Aydın’ın bu hibelerden daha fazla pay almasını temenni etti.
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, bütün zamanların ve mekanların en vazgeçilmez stratejik sektörünün tarım olduğunu dile getirdi. Tarımı teşvik eden en önemli toplantılardan birinin Aydın’da gerçekleştiriliyor olmasından dolayı Pakdemirli’ye teşekkür eden Köşger, “Tarımda önder ilimizde Türk tarımının daha iyi noktalarına geleceğine inanıyorum. TKDK’nın da bu anlamda yapacağı çalışmalarla daha fazla yatırımı ilimizde hayata geçireceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret ve AB Politikaları Bölüm Başkanı Bartosz Przywara, “IPARD Programı’nın Türkiye kırsalda yaşayan vatandaşlarının yaşamlarını şimdiden iyileştirdiğine inanıyorum. IPARD, finansal yardım konusunda Avrupa Birliği-Türkiye işbirliğinin çok sağlam bir örneğini temsil etmektedir.” değerlendirmelerinde bulundu.
TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender de, TKDK’nın 2011 yılında Avrupa Komisyonu tarafından akredite edildikten sonra hibeleri kullandırmaya başladığını hatırlattı.
TKDK’nın bugüne kadar sağladığı desteklerle rekabetçi ve sürdürülebilir tarım ve hayvancılık tesislerinin kurulmasına önemli katkılar sağladığının altını çizen Kalender, şunları kaydetti:
“Bugün kırsal kalkınma deyince akla gelen ilk kurumlardan birisi olan TKDK, IPARD 2 kapsamında hibelerini kullandırmaya devam etmektedir. Ülkemize AB standartlarında daha çok işletme kazandırmak için merkez ve 42 il koordinatörlüğündeki arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Her türlü bilgiyi yatırımcılarımıza sunmak için etkin tanıtım çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca, 444 8535 TKDK Yardım Masası hattımız proje yapmak isteyen tüm yatırımcılarımıza açıktır. Sayın Bakanımızın talimatıyla fonları daha etkin kullanmak ve daha fazla projeyi desteklemek istiyoruz. Yine Sayın Bakanımızın talimatlarıyla yatırımlara kolaylık sağlayacak birçok yeni uygulamayı da 5. çağrı kapsamında hayata geçiriyoruz. Kırsalda yatırımları hızlandıracak ve ülkemize güç katacak bu çağrı kapsamında tüm yatırımcılarımızı TKDK’ya davet ediyoruz. IPARD fonlarının etkin kullanımı için katkısı olan tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızda desteğini hiç esirgemeyen, her zaman yanımızda olan ve katılımıyla programımızı onurlandıran Sayın Bakanımıza, Kurumumuz adına şükranlarımı arz ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.”
Afyonkarahisarlı çiftçiden Pakdemirli’ye kuzu hediyesi
Programda, TKDK hibeleriyle Kahramanmaraş’ta, Yozgat’ta, Ordu’da ve Aydın’da TKDK’dan aldıkları hibelerle yatırım yapan 4 girişimci hikayelerini anlattı. Bakan Pakdemirli, yatırımcıları örnek başarılarından dolayı kutlayarak plaket takdim etti. Pakdemirli, daha sonra Afyonkarahisar’da TKDK’dan aldığı hibelerle küçükbaş hayvan tesisi kuran çiftçi Ömer Gani Tek’le video konferans bağlantısı gerçekleştirdi. Afyonkarahisarlı yatırımcı Pakdemirli’ye kuzu hediye etti. Programın sonunda, TKDK Başkan Vekili Kalender, Bakan Pakdemirli ve Przywara’ya hediye takdim etti. Pakdemirli ve protokol üyeleri TKDK 42 il koordinatörlüğü tarafından desteklenen ürünlerin yer aldığı stantları ziyaret etti.
TKDK Genişletilmiş İl Koordinatörleri Toplantısı
Programın ardından, Bakan Pakdemirli, TKDK Merkez ve 42 il koordinatörünün hazır bulunduğu “TKDK Genişletilmiş İl Koordinatörleri Toplantısı”nda, yeni başvuru çağrısında daha fazla proje alınması, yatırımcılara kolaylık sağlanması ve ödemelerin etkin yapılmasına vurgu yaparak, tüm yatırımcılara ulaşmanın önemli olduğunu söyledi.
 










    Cimer