Karaman İl Koordinatörlüğü

Karaman Valiliği Tarafından Düzenlenen Yaya Öncelikli Trafik Uygulaması Programına Katıldık


İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan ve trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile  81 İlde Eş zamanlı olarak "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla yaya öncelikli trafik uygulamasının tanıtılması için ülke genelinde programlar düzenlendi.

06 Şubat 2019 Çarşamba günü 81 ilde 12.00-13.30 saatleri arasında  eşzamanlı olarak düzenlenen ve ilimizde Cumhuriyet parkında gerçekleştirilen programa; Vali Fahri Meral ve eşi Zehra Meral, Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Çınarsoy, Belediye Başkan Vekili Beytullah Karakaş, İl Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, İl Jandarma Komutanı İsmail Şahin, İl Koordinatörümüz Özgür ÖZTÜRK, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Trafikte yayaların geçiş üstünlüğüne dikkat çeken pankartların yer aldığı uygulama hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Meral, 2918 sayılı kanunun 74’üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan düzenlemeyle yayaların yalnızca bu geçitlerin karşıdan karşıya geçilecek güvenli noktalar olduğuna inanmalarının sağlanması, sürücülerin de bu geçitlerde yayalara saygı duymayı öğrenmelerinin amaçlandığını söyledi. Vali Meral, mevzuatta getirilen bu düzenlemenin kamuoyuna etkin bir şekilde duyurularak konuya ilişkin farkındalığın artırılması ve tüm sürücülere bu davranışın kazandırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Vali Meral konuşmasının devamında; kavşak giriş ve çıkışlarında, yine yaya geçidinde şuan bulunduğumuz yerde ve okul geçitlerinde yaya geçiyor veya geçmek üzere ise mutlaka yayanın geçiş hakkı üstünlüğü olması gerekiyor. Bu yönde 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” olarak ilan edildi. Çalışmalarımız da bu yönde devam ediyor. Bütün vatandaşlarımızın bu kurala hassasiyetle uyacağına inanıyoruz. Yapılan bu kanuni düzenlemede bu kuralın ihlalinin cezası 488 TL olarak belirlenmiş durumda. Can güvenliği açısından mutlaka yaya üstünlüğünün kabul edilmesi ve yaya geçitlerinin, öğrenci geçitlerinin güvenli noktalar olduğunu vatandaşlarımız tarafından kabulünü arzu ediyoruz. Bu yönde çalışmalarımız yıl boyu devam edecek. Şu an ülkemizin her noktasında, Karaman Merkezde de 28 noktada yaya geçidi ve öğrenci geçidinde uygulamayı başlattık. Güvenli geçiş noktalarımızın hassasiyetle gerek sürücülerimiz açısından gerekse vatandaşlarımız açısından hassasiyetle uygulanmasını talep ediyorum. Katılımlarından dolayı bütün Karamanlı hemşerilerime ve bütün kamu görevlilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Yaya geçitlerinin sürücüler tarafından fark edilmesi, yaya geçitlerinde yayaların geçiş üstünlüğünün vurgulanması ve vatandaşların yaya geçitlerini kullanmasının teşvik edilmesi amacıyla öğrenciler ve vatandaşlarla birlikte yaya geçidini kullanan Vali Meral daha sonra etkinliğin yapıldığı yaya geçitlerinde uygulamayı anlatan el broşürlerini sürücülere dağıtarak konuyla ilgili olarak daha dikkatli ve hassas davranmaları konusunda sürücülere tavsiyelerde bulundu.

Vali Meral, etkinliğe katılarak yayaların geçiş üstünlüğüne dikkat çeken pankartlar taşıyan öğrencilerle etkinliğin sonunda fotoğraf çektirerek uygulamaya destek verdi.






 


    Cimer